Thembalethu
2015-04-01 @ 12:52:18 / Allmänt
Jämfört med Khulangelwati så uppelvde vi Thembalethu som lite mer ”utvecklad”. Först och främst har Thembalethu mycket mer plats utomhus där barnen kan leka mellan samlingarna. Detta underlättar för både lärare och elever, särskilt när klassrummen är små. De har även en matsal där de äldre eleverna äter frukost och lunch. På Khulangelwati åt barnen på golvet inne i klassrummet, vilket kunde bli ganska stökigt. Har man en matsal så är det mycket lättare att snabbt dela ut mat till alla barn, det blir ett miljöombyte och så är det lättare att städa efteråt. Det enda problemet är att ljudvolymen är helt extrem. (Vi försökte tysta ner barnen, men misslyckades gång på gång, och de andra lärarna verkade inte uppleva det som något större problem...) På den här förskolan har barnen även möjlighet att få skjuts till och från förskolan med en skolbuss. Det fanns tillgång till skolskjuts även på Khulangelwati, men inte i samma utsträckning. Slutligen så fanns det på Thembalethu tillgång till vattentoaletter för både barn och elever. Vi vet att Khulangelwati strävar efter att utvecklas på liknande sätt, redan när vi var där hade de börjar bygga både en matsal och toaletter, så om några år så kommer man nog kunna se stor förändring även där! Något som dock är samma på båda förskolorna är antalet barn (det är trångt i klassrummen, och återigen – hög ljudvolym!!) och lärare. Även sättet att undervisa är väldigt likt.
En vanlig dag kunde se ut ungefär så här: Barnen kommer till skolan, antingen med buss eller till fots. Halv nio samlas alla barn, man säger godmorgon, ber och sjunger lite tillsammans. Sen går alla till sina klassrum där läraren håller i morgonsamlingen. Vi pratar om vädret, vilken dag det är, går igenom veckans dagar, månader och årstider på både engelska och siswati. Sen går vi igenom veckans tema, t.ex. kroppen eller min familj och läraren förklarar hur dagens aktivitet ska gå till. Efter det är det dags för frukost och utelek innan nästa samling. Ungefär vid tolv är det lunch och mer utelek innan det är dags för de flesta av barnen att åka hem vid ett. Förskolan har dock öppet ända fram till kl fem för de barn som behöver stanna längre. Vår roll i det hela har varit att assistera/underlätta för lärarna och resten av personalen, vara en vuxen på plats. Framförallt tog vi lite extra ansvar på rasterna, drog igång morgongymnastik och lekte med barnen, vilket de verkade gilla!
Vi känner oss tacksamma för tiden som volontärer, det har varit givande, framförallt har vi fått uppleva så mycket glädje! Även fast ens tålamod ibland har prövats rejält, och våra öron har fått ta lite stryk, så är vi glada att vi fick möjlighet att vara en del av verksamheten här.

Barnen som är 4 och 5 år får datorlektioner varje vecka.

2 åringarna sitter och äter lunch.

De äldsta barnen i väntan på sin lunch.


Barnen påväg hem efter en dag på förskolan.

Några av barnen under en rast.


Under denna samling fick barnen öva på att skriva siffran nummer tre.

Postat av: Karin
Jag var iväg som volontär för 2 år sedan och var då på Thembalethu. Det var jätteroligt att få se bilderna och att de fått i ordning det nya huset de höll på att bygga när vi var där + att Mama Vivian pratade om att fixa dator/er. Härligt att det utvecklas!
Svar:
sawubona.blogg.se